Így olvass a babádnak a pocakban!

Egy korábbi bejegyzésben már olvasható, hogy milyen előnyei vannak, ha már az anyaméhben olvasunk a gyermekünknek. Bár a szavakat még nem érti, a mesék hangulatát teljes mértékben át tudja venni a hangunkon keresztül, ahogy a benne szereplő szavakban rejlő kedvességet és szeretetet. Az anyaméhben (és csecsemőkorban) hallott mesének részben más szerepe van, mint a kisgyermekkori mesélésnek. Elsősorban erősíti a kötődést a szülő és gyermeke között, megfigyelések alapján (ezt én is igazolom a saját tapasztalataimmal) azok a babák, akiknek meséltek (és énekeltek) magzat koruktól, könnyebben meg tudnak nyugodni az édesanyjuk hangjára. Ez egy nagyon fontos megfigyelés, a kutatások ezzel kapcsolatban pedig mindig tudnak számunkra új és szenzációs felfedezéseket adni. De mit is olvassunk, illetve hogyan kezdjünk neki ennek a rituálénak?

Ahogy fentebb említettem, a gyermekek ebben a korban még nem értik a szavak jelentését, de érzik a hangulatát a történetnek, a szavaknak. Mondhatnánk, hogy teljesen mindegy, miből olvasunk fel, de nem így van. Ami pozitív hatással van az anya érzelmeire, az nagy valószínűséggel a baba érzelmeire is ugyanolyan hatással van odabenn. Amikor mesét olvasunk, a hangunk egészen megváltozik. Más hangszínen mesélünk, más hangszínen olvasunk szakmai anyagokat, vagy Bibliát, stb. Így tehát fontos, hogy mesekönyvet válasszunk. Tartalmilag pedig mindenképp olyat, ami a mi szívünket is megérinti, amit olvasva boldogságot érzünk, netán a gyerekkorunkra emlékeztet, amitől a kifejezés legjobb értelmében libabőrös lesz a karunk, könnyezünk örömünkben, vagy a meghatottságtól. Ezek az intenzíven megélt érzések lesznek a hangszínnel összeköthető érzelmek odabenn. Nagyon jók a verses mesék az olvasást tekintve, hiszen eleve van egy ritmusuk, dallamuk, ami intenzívebb inger az apró babafüleknek, mint próza társaiké. A hosszukat tekintve teljesen egyéni, de én rövid meséket javasolnék, naponta többször.  Közben figyeljétek a babátok mozgását, reakcióit és azokat a meséket tartsátok meg, amire valamiképp pozitívan reagálnak. Pl. ha nagyon nyugtalan odabenn, de egy mesére  megnyugszik, azt jól jegyezzétek meg és őrizzétek páratlan kincsekként, mert sokat segíthet majd idekinn is ez az elixír. Ha mozognia kellene egy kicsit, de nem túl aktív, kicsit pörgősebb mondókákkal vagy dalokkal próbálkozhattok. Ha kedves és kellemes időtöltés a cél, akkor a lágy, kellemes hangzású, szeretettel teli mesék a nyerők. Bátran kísérletezzetek és rendezzetek be babakönyvtárat a szobában! Figyeljétek a saját reakcióitokat is a mesére a babáén kívül. Ez is nagyon fontos!
Ami az énekeket, dalokat illeti, szintén ugyanez a helyzet, kicsit megspékelve azzal, hogy egyes népdalok csodákra képesek. Saját tapasztalatom szerint valami mágikus dolog van bennük, egyszerűen pillanatok alatt megnyugszanak tőlük a babák, de esetemben ez annak is köszönhető persze, hogy én magam is teljesen más lelkiállapotba kerülök, ha népdalt éneklek. Ennek ahhoz van köze, hogy fontosnak tartom a gyökereimet, imádom a kultúránkat, hagyományainkat és a népdalok mágikus hatása édesanyám, nagymamáim, a meg nem ismert dédnagymamáim és többi felmenőm, én és a kislányaim, kisfiam közötti  köteléket erősítik, egészen az én dédunokáimig reménység szerint azon is túl. Ez egyébként többnyire a mesékkel is így van, hiszen akiknek rendszeresen olvastak gyermekkorukban,  az akkor hallott meséket rendre a gyermekeiknek, unokáiknak is mesélik, és így tovább. Kicsit kisarkítva :Ma még a babádnak mesélsz, holnap már az ükunokádnak.

Most ajánlok néhány könyvet a sajátjaimból nektek és leírom, mit miért érdemes választani:
A Két nyuszi mesék- Az éjszakai szuszmanó egy tipikusan olyan könyv, aminek később is hasznát veszitek. Az éjszakákkal kapcsolatos gondokat dolgozza fel a benne lévő három mese, de tele vannak szeretettel és kedvességgel ezek a mesék. A nyugtató, lélekgyógyító gondolatok segíthetnek megnyugodni pocakon belül és kívül is. Vannak benne ringatók és altató, simogató mondókák és versek is, ami miatt a babakönyvtárban a helye mindenképp.

A Két nyuszi mesék-Az évszakok
Van benne egy mese, a Két nyuszi és a szeretet, amely ahogy a neve is mutatja, a szeretetről szól. Könnyfakasztó, libabőröztető a legjobb értelemben. Erősíti a kötődést.  Egy másik mese,  a Földöncsúszó kúszvamász, a barátságról és az elengedésről szól. Nagyon kedves mese, olyan szívet melengető! Segíti az elengedést, ezért jótékony hatással lehet ránk is, hiszen a születés maga az bizonyos értelemben az elengedésről is szól. Emellett tanulságos is, hiszen a legkisebb életek szeretetéről, megbecsüléséről és védelméről  is szól. A Két nyuszi sorozatot nagyon szeretik első könyvnek a szülők,  mert rövid mesék vannak benne, nagyon szeretik a gyerekek és türelmesen végig tudják ülni. Fülü és Mami csakhamar belopódzik a szívükbe. Ott a helye az első könyvek között szintén!

A Zugerdei mesék-Üregen innen, és ősztől a Lombok alatt is- ami a folytatása- három verses mesét tartalmaz. Az elsőben Borzas Bella, Róka Réka és a nyuszicsalád történetét ismerhetjük meg. Szintén első könyvnek kiváló, még alig beszélnek a kis manók, de szavalják, annyira szeretik. Ritmusossága, dallama és egyszerű szövegezése miatt könnyen tanulható, fülbemászó kis mesék, csupa szeretettel teli történettel, így pocakban lévő babáknak is mindenképp ajánlom. Lélekgyógyító bonbonok, csakúgy , mint a következő könyvem...

Ha magunkra és a saját érzelmeinkre fókuszálnánk, mindenképp ajánlom az Ezerarcú Anya könyvet! Ez egy olyan könyv, amely rengeteg anya történetét dolgozza fel, így mindenki megtalálja benne a saját útját, az is, aki még csak vágyik az anyaságra. A szavaknak erejük van, a könyv maga babahívogatóval kezdődik. Hiszem, hogy a könyvet olvasva be lehet vonzani minden jót, de fel lehet dolgozni a fájdalmakat, sebeket, amik nehezen gyógyulnak. Minden téma érintett benne szinte, ami az anyasággal kapcsolatos, annak minden boldog és nehéz pillanatával együtt. A szívet melengető és lélekgyógyító sorokat a követőim és az én képeim egészítik ki illusztráció gyanánt, valódi anyák, semmi retus. Ezek vagyunk mi. Sokan már a kórházba magukkal viszik a lehető legkellemesebb lelki felkészülést támogatva. Ott a helye a polctokon! 

Mindezt pedig ITT és ITT vásárolhatjátok meg!