A mese bűvölete: A mese elképesztő hatása a gyermekeinkre!

A mese varázslatos. A mese egy igazi csoda. Nem csupán azért, mert az írónak szövevényes a fantáziája, hanem azért is, mert a gyermek lelkében olyan változásokat okoz, melyek egy örök életre képesek meghatározni  a jellemét.

Soha ne kételkedjünk az esti mese erejében! Abban az erőben, ami megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, fejleszti a szókincset, a nyelvi készségek fejlődésében óriási szerepe van, és nem utolsó sorban a gyermeklélek gondozója. A gyermekeim falják a könyveket. Nyilván ez attól alakult így, hogy minden este és nap közben is olvasunk, amikor csak tehetjük. Hiszek abban, hogy az esti mese által szeretik meg az olvasást. A kisfiam már elsős és az első kötelező olvasmány is időszerű volt a nyáron. Jókedvvel olvas, mellé olvasónaplót készítünk, nem csupán azért, hogy emlékezzen rá később is, hogy miről szólt a könyv, hanem azért is, hogy ne csak olvasson, értse is azt, amit olvas.
Elcsépelt, de gyakran emlegetem: " Az olvasó gyermekből gondolkodó felnőtt válik." Az olvasó gyermek ugyanis elég tájékozott lesz ahhoz, hogy el tudja dönteni a jó és a rossz közötti különbséget. Az olvasó gyermek véleményalkotó felnőtt lesz. Az olvasó gyermek művelt felnőtt lesz, aki meg tudja változtatni a világot, ha akarja, aki nyitottságával, szeretetével hegyeket tud megmozgatni azért, hogy a világot egy kicsit jobbá tegye. Az olvasó gyermek a jövő.

Lesifotó olvasás közben... 

Anyaként az elsődleges gondolat számomra, -és a férjem számára is apaként- hogy a világ számára értékes, értéket adni tudó embereket neveljünk. Olyan embereket, akik a fent említettek alapján képesek élni, akik az embertársaik felé szeretettel, elfogadással fordulnak. Ehhez a kulcs pedig a könyvekben rejlik, bármilyen hihetetlen. A könyvekből megismerkedhetnek más kultúrákkal, más országok problémáival vagy akár globális problémákkal, mely az egész bolygót és a rajta élő összes élőlényt érinti. Már egészen kicsi korban olvastam/olvasok nekik a globális felmelegedés hatásairól, a népvándorlás összetett problémájáról, tudják, hogy léteznek gyermekkatonák, akik az érintett országok polgárháborús helyzetében kényszerülnek bele ebbe a borzasztó helyzetbe. Persze mindezt a saját nyelvükön kommunikáljuk, nem tárjuk eléjük a véres részleteket, de mindenképp beszélünk róla. Ez is egyfajta mesélés.

Másrészről az önbizalom alapköve a mese. A mesék olyan világba kalauzolnak, melyben bármi megtörténhet. Nincs lehetetlen. Miért fontos ez? Mert akkor a gyermek is elhiszi, hogy bármire képes. Önbizalmat adnak: "Nekem menni fog, hiszen a főhősnek is ment. El tudom érni, meg tudom valósítani. Képes vagyok rá!" Mai világunknak kulcsfontosságú mondatai ezek, hiszen annyi mindenben kell jól teljesíteni és ezzel párhuzamban annyi mindenben nem tudunk jól teljesíteni, hogy számszerűsíteni sem tudjuk. Nem tudunk mindenben maximumot nyújtani, de nem ez a fontos, hanem az, hogy mi is szerencsét próbáljunk. Merjünk változtatni, vegyük a kezünkbe a sorsunkat bátran, mert mi is elnyerhetjük a jutalmunkat.

A kisfiam a húgainak esti mesét olvasott, míg én zuhanyoztam, Apa pedig épp a buszon zötykölődött hazafelé...

A mese már kicsi korban megtanítja, hogy nem az a fontos, hogy valaki márkás ruhákban jár-e vagy sem, kitűnő -e a bizonyítvány, vagy sem. Nem számít milyen társadalmi különbségek vannak, hiszen a szegény ember legkisebb gyermeke is képes volt elnyerni a királylány kezét, a fele királyságot, legyőzni a hétfejű sárkányt, stb.. A mesében nincsenek áthidalhatatlan társadalmi különbségek. A mesében egyetlen kontraszt van: a jó, és a rossz. A hagyományos becsülendő értékek, és az elvetendő viselkedésformák kontrasztja. Ez nagyon fontos abban a világban, amelyben egy maréknyi gazdag ember és a tengernyi szegény közt néha magunk is elhisszük, hogy nem lehet jobb a sorsunk annál, amit a Jóisten ránk szabott. Felnőttként gyakran elveszítjük a hitünket. Nem csak Istenben, hanem magunkban is és a kettő valahol összefügg. Hinnünk kell magunkban ahhoz, hogy hinni tudjunk másban is. Ehhez viszont önbizalom kell. Önismeret, alázat, és szeretet önmagunkkal szemben. A mese visszaadja a hitet és az önbizalmat. A többi pedig, mint egy magból a hajtás, aztán a virág, ebből jön létre.

Én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származom. Ott sokkal több a Szegény ember legkisebb fia/lánya, mint az ország legtöbb területén. Kulcsfontosságúnak tartom és a munkásságomat is abba az irányba szeretném kanyarítani, hogy ezek a gyermekek, akik még nem tudják, hogy ők is szerencsét próbálhatnak, eljussanak a mesékhez, versekhez, amik elindíthatják őket a saját rögös útjukon és támaszai lehetnek rajta. Mert mindenki lehet királyfi és királylány. Az is, aki egy szabolcsi kis faluból származik és a paradicsom ízét egészen másképp érzi finomnak, mint az, akinek az mindennapos. Akinek a vasárnapi "ünnepi" ebéd a paprikás krumpli, mert jórészt csak zsíros kenyérre futja. Képes lehet arra, hogy javítson a helyzetén, vagy akármit elérjen, ha maga is elhiszi, hogy álmodhat nagyot. Ehhez pedig kulcsfontosságú a mese, ha nem is ez az egyetlen tényező, ami a helyzetét előrelendíti. A meséim figurái ezért többnyire állatok, mert ők a gyermeklélek számára a legkedvesebbek. Könnyebben azonosulnak velük.

A mese továbbá a felnőttként gyakori lelki problémákban már gyermekkorban segítenek. A mese tehát egyfajta prevenció. Preventálja a depressziót, az önbizalomhiányt, akár a testképzavart is. Mindemellett olyan hagyományos becsülendő értékeket közvetít, amelyeket az emberiség több ezer éve stabilan igyekszik tartani. Hát nem csodálatos? Mindez napi minimum 10 perc meséléssel elérhető.  Mindössze 10 perccel segíthetünk a leendő felnőtt gyermekünk lelki problémáin, pedig még itt szuszog az ölünkben és babaillata van.  24 órából mindössze 10 perc együtt eltöltött idővel mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ez a világ egy picikét jobb legyen általunk. Általunk, és a gyermekeink által.

Mindegy, hogy hogyan mesélünk! Könyvből, fejből, telefonról, tabletről, csak mi mondjuk. Nem kell hangoskönyv, nem kell televízió! Az nem ugyanaz! Nekünk kell felolvasnunk! A szülő a központi személye ennek a történetnek!

Csatlakozz hozzám Facebookon!
És Instagramon is!