Este felpörög, vagy nehezen alszik el? Olvass mesét!

Nemrégiben az egyik ismerősöm szegezte nekem a kérést, hogy mondjak már valami jó praktikát, hogyan kellene az esti sírást kivédeni a 4 éves gyerekénél. Minden este egy totális elmebaj, nem akar lefeküdni, sem elaludni a gyerkőc és akkor is ordít, ha lámpafény van a szobában.

Ilyesmi gyakran előfordul a gyerekeknél, és leginkább nem az a céljuk, hogy teljesen kifacsarjanak minket estére idegileg és lelkileg, hanem mindig valamilyen frusztráció áll a háttérben. A kis „ego-gombócunk” vagy velünk szeretne csupán lenni, hiszen gondoljunk bele, ha közösségbe jár, akkor egész nap nem látott  minket csak pár óra, amit együtt tölthetünk lefekvésig, vagy adott esetben a sötét, az egyedüllét, a megfoghatatlan félelmek állnak a háttérben (mumus az ágy alatt). Igazából ő sem tudja megfogalmazni, mert ehhez túl kicsi és nincs hozzá elég szókincse, vagy a félelmét nem tudja másképp kifejezni.

Erre gyógyír a meseolvasás. Az anya, vagy az apa közelsége, az összebújás természetes módon felszabaduló boldogsághormont eredményeznek, amely pedig megnyugtatja, ellazítja a gyermekünket és minket is. A mesék csodálatos világa, a jó győzedelmeskedése, a csúnya kiszúrás a boszorkánnyal, sárkánnyal, pedig a gyermekben tulajdonképpen tudat alatt segít legyőzni a megfoghatatlantól való félelmet, kvázi segít a „megfoghatatlant” formába önteni egy farkas, egy gonosz mostoha, egy rút banya által, és mivel az esetek nagy többségében, ezek a csúfságok minden mese végén meglakolnak, így a gyermek ezzel kapcsolatos belső feszültségei is meglazulnak.

A mese, mint fix pont az elalvás előtt, mint minden rendszeresség, fontossá válik a gyermek életében. Ahhoz tudja kötni a lefekvés, az elalvás idejét, így önmagában is fixálni tudja, hogy itt az ideje megnyugodni. Hiszen ők még nem ismerik az órát, csak tevékenységekhez kötik az időt.
 
A szülő hangja mese közben pedig segít álomba ringatni a kicsit. Garantált siker lesz, persze lehet, hogy nem egy csapásra. Mindennek időt kell hagyni. Ha első próbálkozásra nem is jön össze, vagy nem úgy sül el a meseolvasás, ahogy mi azt elképzeltük, akkor se adjuk fel! Pár alkalom után látni fogjuk az eredményt.