Okos eszközök az olvasásért

Mindennapjainkban gyakran találkozunk az okostelefonokat, tableteket illető negatív megjegyzésekkel, miszerint elbutítja az embereket és negatív hatással vannak az életünkre.

Ezt cáfolandó írtam most meg ezt a bejegyzést, hiszen ’digitális szülőként’ felelősségemnek érzem, hogy azt is megmutassam, hogy hogyan lehet használni az okos eszközöket, telefonokat, valóban arra, hogy értelmileg gyarapodjunk, és ne leépüljünk, illetve, hogy hogyan használjuk ezeket gyermekeink előnyére.
 
A Google Play Store-ban rengeteg olyan alkalmazást lehet találni, ami kimondottan a meseolvasást teszi változatossá. Akadnak itt Benedek Elek mesék, Magyar népmesék, Esti mesék, minden, ami szem-szájnak ingere.
 
 
Emellett minden nagyobb könyváruháznak vannak online felületei, ahonnan ebookokat lehet letölteni, ez azért nagyon jó, mert lényegében kedvenc könyveink is megtalálhatók ebook formátumban, illetve vannak olyan könyvek, melyek csak ilyen formában jelennek meg. A gyermekek által sokat használt telefont is meg lehet tölteni számukra érdekes könyvekkel, hogy ne a napi bulvármédiát bújják egész nap, hanem leginkább egy izgalmas regényt, melyet utazás közben is tudnak olvasni a telefonjukon keresztül.
 
 
A legkisebbeket tekintve szintén változatos könyveket találhatunk az ebookok között. Mi is jártunk úgy, hogy mindent magunkkal vittünk a kirándulásra, vagy az utazásra-nyaralásra, csak a gyerkőc kedvenc könyvét nem, ami miatt egész úton ’kissé’ feszült volt a hangulat. Furcsa ezt kimondani, de akkor (5-6 éve) még nem voltak ennyire elterjedtek az okostelefonok, sem az ebookok, szóval mi nagyon örvendezünk ennek a lehetőségnek. A Libri oldalán például nem csak gyermek és ifjúsági könyvek közül lehet válogatni, hanem akár szépirodalmat is vagy tudományos könyveket, lexikonokat, gyakorlatilag bármit.
 
 
Az előnye az ebookoknak, tehát, hogy mindenhová magunkkal tudunk vinni egy egész könyvtárat a zsebünkben. Én magam is ebookokat készítek a legkisebbeknek, ha úgy tetszik e-meséket. Persze az én gyermekeim is szeretik forgatni a könyveket, egy egész mesekönyv birodalom van nálunk, így azt mondanám, hogy az ebookok nem jobbak, mint a nyomtatott könyvek, hanem másabbak. Mindkettőnek megvannak a maga praktikumai, de mindkettő ugyanazt tudja: tudást gyarapít.