Olvasóvá nevelés, ahogy én csinálom...

Fontos,hogy olvasó gyermekeket neveljünk. Ezt mindenki tudja. De hogyan nevelhetünk olvasó gyermeket? Na, ez keményebb dió!
Először is az olvasó gyermek előbb "hallgató" gyermek. Mégpedig jó hallgató... De az milyen? Hát, minimum odafigyel. De ez egy gyereknél nem egyszerű ám, mert ők ugrálás közben is figyelnek. Az is jó, ha kérdez olvasás közben. Abból tudjuk, hogy figyel. Na persze a könyv témájával kapcsolatban, nem a holnapi ebéd után érdeklődik... utóbbi esetben bizonyára... hát...magasról tesz az egészre.  


Ahány gyerek, annyi féle. Hála Istennek, nekem három is van, mind a három valóban másképp indult ezen az úton. Az elsőszülöttem itta a szavakat, imádta a könyveket az első perctől fogva. Pocaklakó korától olvasgattunk neki mesét, de bevallom, nekem eleinte nehezemre esett így kapcsolódni hozzá. Az anyaság maga is megfoghatatlan dolog volt. Szinte el sem hittem, hogy odabenn növöget valaki a szívem alatt. Olyan elképzelhetetlen volt az egész... A férjem viszont gyakran beszélt hozzá, olvasott neki. Amikor kibújt már rutinszerűen ment az olvasás, mondókázás, verselgetés. Akkor kezdtem el magam is kiatalálni különböző kis műveket, amelyekkel szórakoztattam őt és földöntúli érzés volt, hogy mennyire tetszettek neki ezek a kis versek, mondókák és mesék, köztük az általatok is nagyon szeretett Két nyuszi mesék. Fülü a kisfiam. Ennyi műhelytitkot azért elárulhatok. 

Nos, születése pillanatáttól, szinte mindenki mesélt neki. Meséltek a Mamák, a Papák, a szinte egész nap mást sem csináltak csak a könnyveket bújták. Akkor még gyakran találkoztunk, együtt is éltünk. Sajnos azonban ahogy telt az idő és máshová hívott minket az élet, nagyon messzire kerültünk a nagyszülőktől. Aztán megszületett a középsőm, aki már belecsöppent ebbe a meseolvasósdiba. Mivel a nagynak eleve olvastam, így mondhatjuk, hogy neki is pocaklakó kortól olvastam mesét. Mit vettem észre? Azt, hogy nagyon figyelt. A terhességem harmadik trimeszterében olvasáskor egyre jobban mocorogni kezdett. Érzékelhette a hangszínváltozást, mert amikor a "mesélőhangomon" beszéltem, sokkal aktívabb lett. Tetszett neki. Kibújva sem volt ez másként. A könyvek pedig csak gyarapodtak és gyarapodtak, ahogy a kérdések is. Mik azok a bolygók, milyen állat hol él, mi az a kontinens, és így tovább. Igen. A kisfiam két és fél éves volt, amikor távcsvet kért, amivel megnézheti a Holdat és a többi bolygót. A középsőm három, amikor a mikroszkopikus állatok foglalkoztatták, erről kért könyvet. Aztán jött a kicsi... a kemény dió. Ő elutasította az olvasást, cicizés közben (akkor esti mesét olvastam) megpróbálta befogni a szám, a könyvek egy kicsit sem kötötték le. Csak ANYA és ő, csendben és kizárólag. Ez volt a fontos. 
Hogy lesz így ebből a gyerekből olvasó gyermek?
Nos, mérhetetlen türelemmel. Meg kellett találnunk azokat a könyveket, amik érdeklik. Mi más lett volna, mint a Bogy... Ja, nem! A természet ABC-je című könyv. Tele állatokkal... és minden állatos könyv, ami a kezébe akadt. Fittyet hányt bármi mesekönyvre, de ezek... ezek bejöttek. És az újságok. Leginkább azok, amikben rengeteg étel volt, mert enni imád.Ennek ellenére igen apró és soványka, de ez egy másik történet. 

Nos, miután megtaláltuk az érdeklődési kört, könnyebb volt apránként mesekönyvet is választani. Közben megszületett Róka Réka, Borzas Bella, és sorban azok az állatos mesék, amiket most nyomtatott formában is olvashattok már és még fogtok is a jövőben. Közben a Fülüm is már 10 éves lassan és Tolkien könyveket kért karácsonyra. A Hobbit volt az első, amit elkezdett olvasni. Tudtam, hogy eljön a pillanat, amikor megadom a végső döfést a tévének (egyébként is nagyon ritkán nézzük) és a könyvek felé billentem örökre a kis olvasópalántámat. Már majdnem elolvasta a Hobbitot (az utolsó fejezet maradt hátra csak) és ezért megnézhette a filmet is. Felháborodva konstatálta, hogy az egész mehet a túróba, hiszen ez nem is így volt, ez nem is úgy volt, ez nem is így néz ki, az meg nem is azt mondta, stb, stb... egy ponton duzzogva felállt és azt mondta: A könyv egymilliószor jobb! 
Persze elmagyaráztuk neki, hogy a filmbe nem fér bele minden, néhány dolgon változtatni kell, hogy az időkeretbe bele tudják passzírozni mindazt, ami a könyvben van, de nem hatotta meg a dolog (hála az Égnek). 
Közben Lucám is elkezdett olvasni. Zugerdei meséket, és mindent, amiben kellően nagy betűk vannak ahhoz, hogy maga is el tudja olvasgatni. Elsős még. Elizám szeretné, ha megtanítanám olvasni, pedig még alig múlt négy éves. Hát, így megy ez... kevés a példamutatás. Hiszen én is rengeteget olvasok. Az anyukám is és az apukám is rengeteget olvasott, de gyermekkoromban utáltam olvasni. Nem lehetett rávennni, mert a kötelező olvasmányok egyikét sem éreztem magamhoz közel. Van, amit még a mai napig sem... Kár, hogy nem rögtön Rejtő Jenőt kellett olvasni, akkor más lett volna a leányzó fekvése. 

Nincs elkésve persze senki, ha a kiskamasz gyermekéből akar olvasó gyermeket nevelni, az is kivitelezhető. Nem keményebb dió, mint egy totyógó.  Csupán el kell vinni könyvesboltba, vagy online választani valamit, ami érdekli. Nem muszáj, hogy egyből Szerb Antalt olvasson valaki vagy Márait. Nem, nem... Lehet olvasni Stan Lee-t is... Pókember, Venom, Fekete párduc, Thor. Ezek nemcsak filmekben léteznek és erre az esetre is igaz, hogy olvasva mérföldekkel jobb, mint filmen nézve. Nekünk is van pár, ezt onnan tudom. ;) 

Mindegy, hogy mit olvas a gyerek. Olvassa azt, ami érdekli! És pláne mindegy, hogy mikor kezd el ezen az úton haladni... Amikor egy jó könyv a féltett kincs és azt cipeli mindenhova, még az iskolába is, mint a fiam a Hobbitot. De ehhez előbb szét kell nézni jól a könyvek között és azt választani, ami a személyiségéhez a legközelebb áll. 
Az egésznek a kulcsa tehát nem az, hogy követeljünk és alkudozzunk, hanem az, hogy az olvasást  valóban megszerettessük a gyermekünkkel, szinte létszükségletté téve ezzel a könyvek közelségét. 
Végül pedig szerezzünk be magunknak is egy könyvet! Mondjuk az Ezerarcú Anyát. Lopjuk vissza az olvasást a mindennapjainkba, ha még nem tettük meg! Ez nekünk is sokat segít lelkileg. 


Könyvrendelés ITT!