Rólam

ÉLETRAJZ

Mátészalkán születtem, 1988. December 13-án. Porcsalmán nőttem fel. Édesanyám tanító, édesapám műszerész volt. A családban én vagyok a harmadik, egyben legkisebb gyermek. Általános tanulmányaimat Porcsalmán, a Kiss Áron Általános Iskolában végeztem. 10-12 évesen kezdtem el írni. Nagy hatással voltak rám az édesanyám által olvasott esti mesék, főként Benedek Elek, Arthur király legendája és a Niebelung-mondakör. Középiskolai tanulmányaimat a csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógia és pszichológia szakán folytattam. Innen egyenes út vezetett volna a tanári vagy óvónői pályára, de nem éreztem igazán az enyémnek ezt az utat. Választott tantárgyként tehát nem pedagógiából, hanem rajz és vizuális kultúrából érettségiztem- vizsgamunkám egyik meghatározó eleme pedig egy rajzfilmfigura volt.

A 17 éves korom környékén írt versek egyik központi témája a női egyenjogúság kérdése. Ez a téma a mai napig kiemelten fontos számomra, a gyermekek jogai mellett. Már ekkor éreztem, hogy olyan szakmát kell választanom, ahol az emberekhez tudok szólni, ezért az érettségi után egy évvel jelentkeztem a Nyíregyházi Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára. Még egyetemi éveim előtt megismerkedtem férjemmel, aki nagyban hozzásegített az írói pályafutásom elindulásához. Az egyetemi évek alatt gyakorlatot szereztem többek között kreatív és szépírásból, zsurnalisztikából és marketingből, továbbá elmélyítettem tudásomat a társadalomismeretek, művészettörténet, pszichológia, filozófia, és nyelvészeti, kommunikációs területeken.

2011-ben, az államvizsga után egy hónappal megszületett az első gyermekem, Álmos. Innen számítom a pályára lépésem. Ekkor kezdtem el kimondottan gyermekeknek verseket és meséket írni. Először Álmosnak, két évvel később Luca Jankának, és erre három évvel Eliza Bellának. Idő közben, hogy írói munkásságom támogassam és az általam imádott másik művészeti ágon is kibontakoztathassam a tudásom, grafikus végzettséget is szereztem, majd 2017-ben, a férjem biztatására meséimet magánkiadásban, ekönyvekként kiadtuk.

2017-ben elsők között írtam a koraszülött babák testvéreinek mesét, Két nyuszi és a bársonypuha aprótalpak címmel (kiadás:2018-ban), mellyel a Duna Televízió Család-barát magazinjában is szerepeltem, a két ötletadóval, dr. Czemmel Évával és Domokos Katával. Ezt a mesét és a Két nyuszi és a bűvösbogyót adománygyűjtésre is használtam, ApróTalp falvának és a Bethesda Gyermekkórháznak ajánlottam fel a mesék eladásából származó bevételt. 2018 őszén létrehoztam Facebook közösségi oldalamat és a blogomat, ahol többek között anyaságról, koraszülésről, császármetszésről, örökbefogadásról, nem kívánt gyermekek megfoganásáról, nevelőszülőségről és lombikbabákról írt verseim nagy sikert arattak. Így 2019-ben végre kiadásra kerülhetett első verses-mesés könyvem a Katica-Könyv-Műhely kiadásában; a Zugerdei mesék – Üregen innen, amely egy könyvsorozat első darabja. Második nyomtatott mesekönyvem 2020 tavaszán jelent meg, a Két nyuszi mesék első nyomtatott kiadása, Két nyuszi mesék- Az évszakok címmel. 2019-ben megnyertem a La Leche Liga anyatejes táplálást népszerűsítő versíró pályázatát az Első versem című versemmel. Előadóként szerepeltem a 2019-es Olvasás éjszakáján, ahol a csecsemőkortól kezdődő olvasóvá nevelésről beszéltem. Mindemellett a Katica Könyv Műhely által létrehozott Írópalánta program zsűritagja vagyok. Nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is alkotok, a műveimmel igyekszem hétköznapi témák mellett olyan témákat is feldolgozni, melyekről keveset, vagy egyáltalán nem beszélnek.

2019-ben két Facebook zárt csoportot is létrehoztam, az egyikkel a pedagógusok munkáját segítem, a másikkal az édesanyák lelkét ápolom. Ezek a csoportok nagy népszerűségnek örvendenek. A pedagógus zárt csoportban egész Európából csatlakoznak pedagógusok/nevelők, a bölcsődéktől a gimnáziumokig, illetve gyógypedagógusok és logopédusok, mindenki, aki gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozik. Immár majd 3000 tagot számlál. A csoportban több mint 100, jeles napokra összegyűjtött verset találnak, melyeket beépíthetnek tanítási óráikba, portfólióikba, ünnepi műsoraikba.

2020-ban a Covid-19 vírus felbukkanását követően is tovább alkottam. Megjelent második nyomtatott könyvem a Katica-Könyv-Műhely kiadásában: a Két nyuszi mesék - Az évszakok. Egy tárca írásom bekerült a Kossuth Kiadó által kiadott, A karanténnapok hordaléka... című könyvbe. Ezt követően elkezdtem írni az Ezerarcú Anya című verses kötetem mely év végén került kiadásra. Ennek az évnek a végén jelöltek a Kopp-Skrabski-díjra eddigi munkásságom miatt, melyen a Kopp–Skrabski-díj, közönségdíjazottja lettem.

MEGJELENT MŰVEIM

Nyomtatásban:

Ezerarcú Anya (2020. Katica-Könyv-Műhely)
A karanténnapok hordaléka... (2020, Kossuth Kiadó (Egy tárca írásom olvasható a könyvben.))
Két nyuszi mesék -Az évszakok (2020. Katica-Könyv-Műhely)
Zugerdei mesék – Üregen innen (2019, Katica-Könyv-Műhely)

E-könyvként:

Ami a szívünkben lakik (2019, magánkiadás)
Nyuszimese (2019, magánkiadás)
A különleges kiscsikó (2019, magánkiadás)
Égből pottyant holdhercegnő csillagmeséi - Az elveszett varázskő (2018, magánkiadás)
Borzas borzok (2018, magánkiadás)
Két Nyuszi és az elbűvölő csodabogár (2018, magánkiadás)
Ella, a csodakornis - A nagy sárkánykaland (2018, magánkiadás)
Két nyuszi és a Piheszárnyas Gyorsröppentyű (2018, magánkiadás)
Két nyuszi és a bűvösbogyó (2018, magánkiadás)
Két nyuszi és az ajándék (2018, magánkiadás)
Két nyuszi és a szeretet (2017, magánkiadás)
Két nyuszi és az évszakok (2017, magánkiadás)
Két nyuszi és a Földöncsúszó Kúszvamász (2017, magánkiadás)
Két nyuszi és a szeretetcsengettyű (2017, magánkiadás)
Két nyuszi és a bársonypuha aprótalpak (2017, magánkiadás)
Két nyuszi és az Éjszakai Szuszmanó (2017, magánkiadás)
Két nyuszi és a messzeégi aprófények (2017, magánkiadás)
Őszi-Téli dúdoló (2017, magánkiadás)